Bilmekanikerens perspektiv

Der kan være mange grunde til at gå til en mekaniker, men de fleste er negative, f.eks. reparation af stenslag, udjævning af buler, ny lakering, skift til vinterdæk, og rutinemæssig tjek eller opfølgning. Det er i hvert fald negativt fra bilejerens perspektiv, medmindre ens tegnebog er stor nok til at gøre det besvær ligt at gå ? i så fald er det måske endda en lettelse at bruge tusinde og atter tusinde af kroner på noget så midlertidigt som bilreparationer. Men har du nogensinde overvejet mekanikerens perspektiv?

En kunde kommer ind med buler, stenslag, ridster i lakken, hærværk, og sommerdæk midt om vinteren. Det viser sig desuden, at det er tid til en rutinemæssig opfølgning på et par ting. Rundt regnet snakker vi et par dusin eller fem og en snes tusinde kroner. Med andre ord, en lille formue ? i hvert fald nok til at takke en nyligt afdød fjern slægtning, som efterlader den mængde penge. Der er selvfølgelig nogle udgifter og det tager tid, viden og erfaring at tage sig af den slags problemer kunderne kommer med ? for slet ikke at tale om alle de øl, der skal drikkes, og den peugeot der skal spares op til.

Det er én måde at se på mekanikeren, men det viser sig faktisk, at de fleste mekanikere har en lavere timeløn end frisører, hvis vi ikke tæller sort arbejde med. Men hvad går pengene til? Er det virksomheden og dens direktører med videre, der render med pengene, eller er det statens, der indkræver skat? Er det til materialer, værktøj, og andre udgifter? Er det når bilen ikke kan reddes eller de laver en fejl? Er det forsikring eller et hav af andre ting? Det er svært at sige uden en dybdegående undersøgelse af hele branchen.

Formålet med denne artikel er dog ikke at finde ud af, præcis hvor pengene går hen, men at opfordre folk som dig til at smile, når de besøger mekanikeren. Hun yder trods alt en service, som er til stor gavn for dig ? ligesom du ville smile, hvis en kirurg på et privathospital er villig til at yde dig den service, at give dig større bryster eller en indskrænkning af mavesækken. I sidste ende træffer du et valg: er du villig til at betale den mængde penge, der bliver efterspurgt, for det tilbud, der bliver tilbudt ? ja eller nej?

Moralen kan udviddes til andre aspekter af livet. Hvis du vælger at gøre noget, er det fordi, du mener, det er bedre end alternativet. Når du har truffet valget, så lad være med konstant at se tilbage og tænke ?mon det ville have været bedre…? Du traf valget; lær hvad du kan nu og brug det til at træffe nye valg, men lad endelig være med at pine dig selv med spørgsmål, som hverken du eller nogen anden kan give et endegyldigt svar på.