Slankepiller

En stadig større og større del af danskerne lider af moderat eller svær overvægt, det vil sige hvis de har et BMI (Body Mass Index) på over 30. Er man svært overvægtig , og synes alle ting afprøvet, kan man kontakte sin læge og den vej igennem få udskrevet receptpligtig medicin. De hyppigst anvendte slankepiller til behandling af overvægt er Reductil, Xenical og Acomplia.

Disse 3 lægemidler er godkendte til personer som har svært ved at slanke sig via traditionelle metoder, og som derfor har behov for medicinsk hjælp til at få kiloerne væk.

Pillerne virker på en måde så de ikke kan gøre noget ved det allerede lagrede fedt man har på kroppen. Her må man selv sørge for at få dette væk ved at modererer kosten til noget lettere, og forsøge at dyrke regelmæssig motion for at nedbringe vægten. Opfyldes disse to betingelser, vil de fleste mennesker opleve et vægttab i konjunktion med brugen af et af de førnævnte præparater som de normalt ikke har kunnet før.

Reductil virker ved at bestemte stoffer i hjernen blokeres, som ellers normalt regulerer sult følelsen. Man vil derfor allerede føle sig mæt ved at spise mindre portioner end normalt. Pillen skal tages en gang om dagen. Xenical virker anderledes, det blokerer istedet for fedtets optagelse igennem den daglige kost, kun ca to tredjedele slipper indenbords.

Selve blokeringen foregår i mavesækken, så at fedt molekylerne der blokeres ikke kan forlade mavesækken og dermed bidrage til fedt depoterne i kroppen. Så her er fordelen at man kan spise en nogenlunde varieret og velbalanceret kost i hverdagen, og alligevel spare på fedtet.

Dette produkt skal tages 3 gange om dagen. Acomplia virker ved at påvirke nogle hjerneceller, der normalt aflæser kroppens madbehov. Disse foranlediges til at tro at man allerede har spist sig en pukkel på, altså trangen til at spise. Alle disse lægemidler er dog recept pligtige , derfor er en recept påkrævet.

Piller

Der findes dog også ikke recept pligtige slankepiller, nemlig Hoodia og Proactol. Hoodia virker også ved at stimulere hjerneceller til at tro at man er mæt. Pillen er baseret på et kaktus udtræk. Proactol binder fedtmolekylerne og giver samtidig en falsk mæthedsfølelse.

Der findes også piller hvis aktive stof er Efedrin. Efedrin stammer fra en planteslægt ved navn Ephedra. Efedrinen virker ved, i hjernen, at stimulere frigørelse af signalstofferne Adrenalin og Noradrenalin. Dette medfører til højere stofskifte, altså større forbrænding af energi, øgning af blodtryk og stimulation af centralnerve systemet.

Derudover virker det også appetit nedsættende. Doseringen varierer en del fra person til person, men normalt anbefales en kapsel dagligt om dagen, typisk en halv time før et måltid.

Trappes der op efterfølgende, kan virkningen af pillerne forøges, dog må der ikke indtages mere end fire kapsler dagligt. Bemærk også at mange af produkterne med Efedrin også indeholder Koffein, så her skal du være lidt varsom hvis du ikke så godt tåler Koffein eller hvis du i forvejen godt kan lide en del kopper kaffe om dagen.