Mød Morten ? Droppede ud af Universitetet og Blev Sin Egen Chef

Har du nogensinde drømt om at starte din egen virksomhed, og være din egen chef? Der er noget helt særligt over at være øverst i fødekæden, og virkelig ?skabe? noget. Mange render rundt med disse drømme, men gør af den ene eller den anden grund ikke noget ved det. For nogen er det en frygt for at bevæge sig ud af sin komfort zone: det er skræmmende at stå helt på egne ben. Samtidig er samfundet indrettet på en sådan måde, at der er en standard vej: tag en uddannelse og find et arbejde. Det er den ?sikre? vej. Det er den vej samfundet, din familie og dine venner forventer at du tager. Det kræver at stort mod at gå imod strømmen, at bryde de forventninger andre har til dig. Men for Morten lykkedes det.

Morten var lige startet på universitetet. Han skulle studere Interaktionsdesign ? et studie der fokuserer på hvordan folk interagerer med IT systemer, og hvordan man bedst designer dem. Har kunne programmere allerede før universitetet, og havde haft flere hobby-projekter. Nogle af dem ret successfulde ? men ikke noget han i første omgang turde satse på. Det kunne jo ikke passe, at man kan lancere sit eget produkt som 20-årig uden at have en universitetsgrad.

På studiet blev Morten dog af og til frustreret. Der var helt sikkert kurser der var relevante for ham, og han kunne benytte den nye viden i sine projekter. Men systemet var for rigidt til ham ? skulle han virkelig bruge et halvt år på at lære den ene ting han fandt mest relevant? Han kunne se hvor hurtigt han lærte ved at tage den nyligt præsenteterede teori, og bruge den i praksis i sine hobby-projekter ? men han var stadig nødt til at vente til semesteret var færdigt og tage en ligegyldig eksamen før han kunne komme videre. Der var interessante ting på skemaet, men nogle af dem skulle han vente mange semestre på.

Morten begyndte at fokusere mere og mere på sine egne projekter, og mindre og mindre på studiet. Når der kom noget brugbart ? eksempelvis et kursus i Markedsanalyser ? så studerede han det intensivt og brugte det i praksis. Det var ironisk: han fejlede flere kurser, indenfor emner som han med stor success brugte i den virkelige verden. Pludseligt var ikke bare én, men tre af hans IT løsninger vokset til reele produkter i et portfolio som kunder var villige til at betale for.

Morten droppede ud af studiet efter to semestre, og mange dumpede eksamener. Til gengæld er han nu sin egen chef, i en successfuld virksomhed. Ifølge Morten er den vej han tog ikke den rette for alle ? men pointen er, at ?standard?-vejen heller ikke nødvendigvis er den bedste for dig. Tænk ud af boksen, kig på andre muligheder og tag chancer.