Tøj til Manden der Vil Sætte lidt Kant på Minimalismen

Den danske mode har til alle tider været præget af minimalisme. Dansk kultur har altid haft fællesskabet og ligestillingen i centrum, og det er selvfølgeligt noget, der har præget den nationale mode. Der er plads til at skille sig ud, og være sig selv, men det skal ligesom ske med en respekt overfor fællesskabet. Du er velkommen til at være din egen person, men du skal ikke tro, at du er bedre end os andre. Selvfølgeligt er du noget helt for sig selv, men du skal ikke opføre sig som om, at du er noget særligt. Vi er alle forskellige, og vi har alle noget at bryde ind med. Hvis du går og fører dig frem, og opfører dig som om du er bedre end andre, så bryder du den sociale kontrakt. Du opfører dig ikke på en måde, der stemmer overens med den lokale kultur.

Minimalismen er den mest direkte vej til ikke at signalere de forkerte ting. Ved at holde tøjet simpelt og funktionelt er der ikke nogen der kan påstå, at du fører dig frem. Dit tøj skaber ikke unødigt meget opmærksomhed på sig selv, og det skilter ikke med sin pris eller kvalitet. Man kan altså sige, at tøj primært skal være praktisk, set med de danske øjne.

Den minimalistiske stil er da også noget, der er begyndt at vinde frem på internationalt plan. Det er faktisk et ret sjældent fænomen, at en meget kultur-bestemt stil, kan formå at vinde indpas i andre lande. Det handler dog nok om, at minimalismen jo i sin natur ikke skaber kontrast med det eksisterende. Alle kan værdsætte noget praktisk, der ikke signalerer en masse ting til omverdenen.

Det interessante er imidlertid, at mens minimalismen eksporteres i stor stil, så er vi selv begyndt at eksperimentere mere her i landet. Vi går stadig op i fællesskab og ligestilling, men vi har samtidig fået øjnene op for, at vi er individer. Vi kan fint blive enige om, at man ikke skal blære sig, eller føre sig for meget frem. Men vi er blevet mere åbne overfor, at kunne være stolte over vores forskelligheder. At du adskiller dig fra mængden betyder ikke, at du er bedre end dem. Men du behøver samtidig ikke at skamme dig over, at du er din egen person. Denne fejring af individualiteten, uden at hæve sig over mængden, er grundstenen i den seneste danske mode.

I praksis sker dette ved, at man sætter lidt kant på minimalismen. Det er noget vi ser helt tydeligt i tøj fra mærker som cp company. Tøjet er stadig afslappet og minimalistisk, men det har en smule kant. Det tør skille sig ud, på en respektfuld og ligeværdig måde. Tøjet signalerer, at du ikke ser dig selv som bedre end andre, blot anderledes: på den gode måde.